Par Hasard – Groot Begijnhof Editie

Foto door Elisa Maenhout

Par Hasard biedt een platform voor kunstenaars die graag een ‘work-in-progress’ delen met een publiek. Het is onze missie om experiment te delen, een ode aan het proces, het zoeken en wroeten.

Voor deze Par Hasard editie slaan we de handen in elkaar met het Groot Begijnhof te Sint-Amandsberg!

We wandelen door het Groot Begijnhof, van kerk tot convent en woning, en passeren onderweg langs een ruim scala aan performances van Fanny Vandesande, Anna Dujardin, Louise Buyschaert, Ferenc Balcaen, Michaël Van Remoortere, Esmeralda Schütz, Stijn Demuynck en Anneleen Cnudde.

Inkom? VRIJE BIJDRAGE!

Deelnemende Kunstenaars:

Ferenc Balcaen

“Mijn naam is Ferenc Balcaen (06/04/1997) en ik studeer Drama – Regie aan het Ritcs.
In mijn werk zoek ik naar het moment waarop de maskers afvallen. Wat schuilt er achter het masker?
Een leegte? Een individu? Op een speelse manier ben ik zoekende naar verschillende manieren om een norm te verstoren. Al knutselend probeer ik met niet voor de hand liggende materialen nieuwe werelden te openen. Werelden die bevreemdend, confronterend maar toch licht dromerig aanvoelen.”
Stijn Demuynck

Etude voor snaredrum en vier speakers:

Drummer en geluidskunstenaar Stijn Demuynck creëert een immersieve ritmische klankervaring met één snaredrum en vier speakers. Kruip mee in de snaredrum en laat je verrassen door de klanken die rond je oren vliegen.

Michael Van Remoortere

Een oefening in discipline en controleverlies op het snijvlak van Foucault en Derrida. De obsessie van het najagen van datgene wat zich niet laat neerpinnen. Door het schrijven heen breken, in de hoop aan gene zijde te vinden waarom het ooit begon. 8 uur van 9 tot 5. De zelfopgelegde ascese van Sysiphos. Een krampachtige wraakoefening op wat men vrijheid pleegt te noemen.
Esmeralda Schütz

“Hallo allemaal! Sinds het afronden van mijn zangstudie aan het Utrechts conservatorium heb ik vooral werk van anderen uitgevoerd en slechts heel af en toe eigen werk.

Tijdens Par Hasard VII zal ik voor het eerst alleen maar eigen liedjes ten gehore brengen. Superspannend, maar ook enorm leuk! Het zijn songs die ik heb geschreven ergens in de ruim twee jaar dat ik nu in Gent woon en die allemaal op de een of andere manier een link hebben met het thema ‘de stad’. Ik heb er enorm veel zin in om ze nu eindelijk in dialoog te kunnen laten gaan met een publiek en ik hoop dat jullie na afloop van de performance zeker ook met mij in dialoog zullen gaan over de liedjes.

Tot binnenkort!
Liefs, Esmeralda”

Louise Buysschaert

Muizelarij (2021)
Aha, een meis benoemt de muis tot muze. En dat in de vorm van een dertigtal absurde zelfportretten: Samen met mijn harem muizen (nu eens echte, dan eens geïllustreerde maar in feite net zo echt) stond ik afgelopen maanden voor en achter de camera. Audiovisuele muizenissen met hier en daar een tekst erbij.
Fanny Vandesande & Anna Dujardin

Werktitel: De nieuwe eenzaamheid

Anna Dujardin en Fanny Vandesande leerden elkaar kennen via Platform-K. Ze zijn er beiden actief als, respectievelijk, performer en choreografe/artistiek coach.
Na elkaar beter te leren kennen tijdens hun recente samenwerking “Het Narrenschip” (Monstertruck, Platform-K & NTGent) besloten beiden een onderzoeksproject op te starten dat zal resulteren in een multidisciplinaire performance vertrekkende vanuit de (her)definiëring van het concept ‘thuis’ en het recht om de eigen seksualiteit voluit te beleven.

Concept: Anna Dujardin, Fanny Vandesande & Bo Alfaro Decreton
Tekst: Anna Dujardin
Regie: Anna Dujardin & Fanny Vandesande
Performance: Anna Dujardin (Platform-K)
Choreografie: Fanny Vandesande
Dramaturgie: Bo Alfaro

Anneleen Cnudde

Het is nazomer.
De herfst is nog niet begonnen.
De zomer al bijna voorbij.

We zitten op een wat te hoge bank,
waardoor we wat wiebelen met onze benen.
We zeggen niet veel.
De wereld is bedrieglijk eenvoudig, kinderlijk bijna, op deze manier.